Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2012 10:15 - ЦСКА спази традицията - взима нов отбор
Автор: paranoid Категория: Спорт   
Прочетен: 1784 Коментари: 0 Гласове:
1



Знаете ли на коя червена футболна легенда принадлежи сентенцията: „В ЦСКА би трябвало най-сетне да спрат на всеки полусезон да правят селекция. Трябва най-накрая да започнат да правят отбор!” Мъдри изречения, които показват основната селекционна слабост в политиката на отбора за последните 10-15 години. Именно ЦСКА е безспорен рекордьор сред водещите ни тимове, относно броя на освобождаваните и след това привлечените футболисти след края на абсолютно всеки полусезон. На „Армията” отдавна са въвели някакъв роден вариант на Апертура и Клаусура. Всеки футболен фен знае за какво иде реч. В Аржентина си имат тези две напълно отделни първенства – всяко едно с продължителност половин година. Та в ЦСКА явно смятат, че и „А” група е на този принцип. Няма как да се обясни защо иначе приемат например зимната пауза за период, в който трябва да бъде подменен половината тим и да бъдат накупени съответното количество, че и малко отгоре нови футболисти? Но сега сме лято, което пък винаги дава перфектното алиби за действие. В ЦСКА отново е дошло време разделно. За мнозина. И съответно отново е дошло време за селекция. Отбор ли? А, лесна работа, по-нататък ще го правим, ако има време...

А, да, забравихме отговора на въпроса в началото. Думите са на Стойчо Младенов. Изричал ги е многократно, опитвайки се да спре по някакъв начин тази тенденция. Но от друга страна, именно той е попадал до този момент в онази първа част от граденето на един стабилен отбор. Частта, в която се прави огромна, нова селекция. На два пъти настоящият треньор на ЦСКА имаше възможността да пречупи тази армейска болест, тази невиждана страст от правенето на шестмесечни селекции. След първия си шампионски сезон той опита да надгради, но тогава една шепа военни, част от нещо като Управителен съвет ли или някаква подобна управленческа структура отсякоха още в самолета на връщане от Москва, след драматичният мач срещу Торпедо М, че „..тоз Стойчо за нищо не става, да се маха!” Странно как най-богатия българин в България Васил Божков бе оставил с лека ръка именно този съвет да взема подобни решения в ЦСКА или най-малкото поне да има някаква тежка дума преди неговото крайно решение. Ето как тогава не се получи. Както и пет години по-късно. ЦСКА отново бе шампион, пак под ръководството на Младенов и сякаш най-сетне бе на път да сглоби силен за Европа отбор, който да опита да направи така мечтания пробив. Тогава обаче всичко се срина след историята с лиценза. Тръгнаха си Неи, Велизар, Тунчев, Бадема, Сакалиев, Петре, Жоро Илиев и кой ли не още. Тръгна си и Стойчо Младенов, не успял за втори път да скъса веригата. И ето как след още нови четири години, човека прозрял същината на вечния спортно-технически проблем отново води ЦСКА. Този път идването му дойде с леко закъснение, бе пропусната възможността селекцията да се направи още по време на зимната пауза. Вече бяха взети Присо, Хадад, Паун, Томас и Боладо. Те, заедно с неигралия Анисе трябваше да бъдат ударната зимна селекция, която да надгради предшестващата лятна и да помогне за атака на титлата. Как се представи 80% от тази петорка в лицето на Хадад, Паун, Томас и Боладо на всички е ясно. Хайде, единствен нападателят има извинение, тъй като бе сполетян от истински кошмар – тежка контузия още в дебюта си в Бургас срещу Черноморец. Дойде лятото. Преди да запретнат ръкави в ЦСКА известно време се цупеха един на друг. Имаше колебание относно облика, който ще има състава през новото първенство. Юноши ли ще играят, сериозен отбор ли ще се прави? Това колебание завърши все пак с вземането на далеч по-мъдрото решение. ЦСКА да го има, да опита да играе някаква водеща роля.

Поради което в момента се прави нова селекция. Напълно обяснимо, предвид нуждата от това. Няма никаква гаранция дали тя ще бъде успешна, така както няма никаква гаранция дали в третия си престой начело на ЦСКА Стойчо Младенов ще има изобщо шанса и възможността да го докара до етап, когато вече ще има сглобен отбор и по време на поредната пауза ще се вземат двама-трима играчи, ей така за подсилка. Нека направим първоначален разрез на това, което има към този ден като материал Младенов. С уговорката, че докато този текст се пише, подготвя за печат и чете може да се появи ново име. От тези 22-а, които в момента са на подготовка в Караджасу, Турция кажи-речи половината са нови имена. Някои са познати под някаква форма, но за Стойчо и за граденето на новия тим са си нови, като завърналия се след няколко години Христо Янев, като завърналия се след няколко месеца Килиън Шеридън и като чакащия все още своя официален дебют Абел Анисе. Спокойно тук пъхнете и Костадин Стоянов, който няма все още мач под ръководството на Стойчо Младенов. От покупките прави впечатление Сивард Спрокел, който въпреки неповратливостта си по време на първата контрола срещу Торпедо, поне предизвика респект с външния си вид. „Тоя ще ги яде живи!” се чуваше сред публиката, което в някаква степен се харесва на феновете. Те няма как да не искат отбраната на ЦСКА да изглежда страховито за противниците.

Спрокел дори получи завистливи, но казани добри думи по негов адрес от противникови лагери. Другият „кипърец”, дошлия от АЕЛ Лимасол Нилсон Антонио също има предпоставки за добро развитие в ЦСКА. Показва изключително леко движение по терена, на „ти” е с бързината. Преди лагера в Турция Младенов реши да не привлича неговия сънародник Фабио Нунес, най-вече поради факта че младостта му и липсата на опит няма да са от полза на червените точно в този момент.

Продължавайки с новите имена няма как да пренебрегнем подписалия вече бразилец Лукаш Саша. Изкарал своя тестов период, впечатли в мача срещу руснаците и като че ли именно той хвана най-много публиката. Освен това прави впечатление на скромно момче, което сякаш осъзнава, че именно ЦСКА в момента е голямата крачка в неговата кариера. Продължава пък пробния период на португалеца Педро Мендеш. Засега шансовете да остана са далеч по-големи от тези да бъде освободен. Броите ли колко станаха? Поне откъм количество, привържениците могат да бъдат спокойни, че нова селекция има. Това понятие, което бе поставено под въпрос в дните след края на миналия шампионат сега съществува. Има и още – макар и проточила се достатъчно дълго, чака се появата на унгарския национал Адам Ваш. Всеки един момент в лагера трябва да пристигне и вратаря Томаш Черни. Късно снощи на проби дойде италианския нападател Масимо Кода. А на опашката при отпътуването за Турция вече се беше наредил друг от Италия – Алесандро Герарди. Ето ви още едно цяло каре. Дотук стана един цял футболен тим. Има и резерви – младия вратар Анатоли Господинов, както и взетия от Видима Пламен Кожухаров, който не дойде в Турция и вероятно ще бъде преотстъпен. Но се чакат поне още няколко чужденци, Удоджи също съществува като опция, макар и в диапазона 10-20% вероятност. До старта на шампионата има над пет седмици. По един на седмица да идва в последния момент, което си е типично родна черта, новата селекция ще попълни и резервната си скамейка. Това е – оглеждаме се из останалите водещи клубове и общо взето ситуацията е идентична. Предимно се пазаруват свободни агенти, рядко се плаща трансферна сума на други клубове. В този момент спокойно можем да направим извод, че селекцията на ЦСКА в никакъв начин не е по-лоша от тази на Лудогорец, Левски или...всъщност на кой друг, вероятно бихте добавили Ботев Пд? Рано е за фанфари по посока на канарчетата. Техните съседи от Лаута, въпреки наближаващото евро-участие демонстрират скромност на пазара, а комата в Литекс продължава. И едно важно допълнение – ако ЦСКА в крайна сметка се раздели с Жуниор Мораес, което си е повече от реално, то калкулирайте автоматично поне още 3 светкавични трансфера. Дори от тези, при които се плаща.

След изиграването на повечето от предвидените контроли, може да се направи нов прочит на „новото в ЦСКА”. По средата на есенния полусезон – втори прочит, през зимната пауза вероятно трети и последен. За тогава остава отново отворен прословутия въпрос: „Ще започне ли ЦСКА да прави най-сетне отбор или наново ще прави селекция?”





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: paranoid
Категория: Спорт
Прочетен: 435463
Постинги: 249
Коментари: 58
Гласове: 185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031