Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2009 17:11 - В Турция гласуват под строй, като на конвейр.
Автор: paranoid Категория: Спорт   
Прочетен: 1746 Коментари: 2 Гласове:
0



image


Изборите в Турция за български парламент преминават спокойно, при много добра организация и активно участие, каза
посланикът на България в Анкара Бранимир Младенов. Координаторът на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу информира, че до момента в Турция са гласували над 55 хиляди души в 123-те секции, открити в 12 града на страната. Само в Истанбул са гласували над 18 хиляди души.


Най-много хора се натрупаха около обяд и сега продължава масирано гласуване в секциите, съобщиха представители на изселническите организации в Истанбул, Бурса, Чорлу и други.

В истанбулския квартал Авджълар, където има най-голям брой секции - 9, се образуваха опашки от желаещи да гласуват. В училището, където са открити избирателните секции, пристигна лично кметът на Авджълар Мустафа Деирменджи, чието потекло е от България.

В една от секциите в Авджълар гласува генералният консул на България в Истанбул Евгени Генев. Работим координирано с представителите на българското генерално консулство в Истанбул, каза Хюлия Алтън, председател на секция в Авджълар.

Еврен Хатипоглу каза, че в в комисиите освен ДПС, свои представители имат Коалиция за България и НДСВ. Турският телевизионен канал Стар направи специален репортаж от гласуването в секциите в Авджълар, както и интервюта с гласуващи.

Не толкова успешно преминава изборният ден в Германия обаче. Голяма опашка от желаещи да гласуват българи има пред дипломатическото ни бюро в западногерманския град Бон, съобщи източник от българската общност в Берлин. Но, поради голямата активност за днешния вот, българските граждани са принудени с часове да чакат, за да дадат своя глас, и масово започват да се отказват.

Проблеми с гласуването бяха рагистрирани и в Испания, Великобритания и Гърция. Там сънародниците ни са принудени да се редят на километрични опашки, без да знаят дали ще имат възможността да упражнят правото си на глас.

В Германия за днешните парламентарни избори са отворени шест избирателни секции: в Берлин, Бон, Мюнхен, Магдебург, Франкфурт и Хамбург, по информация на Външно министерство.

В Кипър засега нещата са сравнително нормални. До 14 часа повече от 500 българи бяха гласували в Лимасол, където се намира една от шестте избирателни секции, разкрити в Кипър за парламентарните избори в България.

Според източник от избирателната комисия подобно е положението и в останалите пет секции - в Никозия, Ларнака, Пафос, Полис и Паралимни, което прави повече от три хиляди души. Опашката в Лимасол не се стопи нито за миг дори в горещия следобед - на моменти пред секцията имаше повече от 50 души.

За първи път са открити шест секции в Кипър, където живеят и работят много българи. За сравнение, на изборите за европейски парламент имаше само една секция в българското посолство в Никозия.

В белгийската столица също се засили активността на днешните избори за Народно събрание. Към 14.30 местно време (15.30 българско) в двете избирателни секции в сградата на българското постоянно представителство към европейските институции са гласували над 1000 българи, а в секцията в посолството ни в Брюксел - около 550.

Изборният ден протича спокойно, няма оплаквания за нередности. Освен в тези три секции, българските граждани в Белгия могат да гласуват в още две, които са открити в големите фламандски градове Антверпен и Гент. Секция е отворена и във Великото херцогство Люксембург, където страната ни е представена дипломатически от българското посолство в Белгия.

Гласуването ще приключи в 19 часа тукашно време. Въпреки че засега не е регистрирано струпване на избиратели в никоя секция, ако в някоя от тях има наплив преди този час, работата на секцията ще бъде удължена, за да могат всички желаещи да упражнят правото си на глас.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bogolubie - paranoid,
05.07.2009 17:15
това ли е твоето знаме?
цитирай
2. paranoid - :)
05.07.2009 17:28
Не разбирасе сложил съм го заради статията!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: paranoid
Категория: Спорт
Прочетен: 436569
Постинги: 249
Коментари: 58
Гласове: 185
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930